Urobila som v ňom len jednu zmenu, miesto mletého maku dávam mak celý - nemletý. A to len z lenivosti. Keď som ho išla prvý krát piecť, nechcelo sa mi vybrať a poskladať mlynček na mak, tak som si povedala, že to skúsim s nemletým makom. A osvedčilo sa to. Pripečený mak príjemne chrumká medzi zubami. Odvtedy ho pečiem stále takto.
Potrebujeme:
2 hrnčeky polohrubej múky
2 hrnčeky kryšt. cukru
1 hrnček oleja
1 hrnček mlieka
1 hrnček nemletého maku
3 celé vajcia
1 balík prášku do pečiva
lekvár (dala som ríbezľový)
Čokoládová poleva :
75 g masla
100 g várovej čokolády (dávam Figaro)
1/2 KL nesky
1 KL kopcovej kakaa
1 PL oleja
Postup:
V mise si najprv zmiešam múku s preosiatym práškom do pečiva a cukrom
primiešam mak
pridám olej, mlieko, vajíčka
a všetko spolu dobre vyšľahám metličkami ručným elektrickým šľahačom.
Potom už len vylejem na vymastený a múkou vysypaný plech.
Rúru si vyhrejem na 200 st. C, vložím plech a teplotu znížim na 175 st.C. Pečiem asi 30 minút.
Upečený, ešte teplý koláč potriem lekvárom
Po vychladnutí polejem čokoládovou polevou :
Nad parou si rozpustím maslo, pridám polámanú čokoládu. Keď sa čokoláda rozpustí, pridám olej, nesku - (prášok, nie zaliatu vodou) a kakao. Miešam, kým sa neska a kakao dobre rozmiešajú, a polejem vychladnutý koláč.